Mrtvý hrdina, dobrý hrdina aneb česká rozpačitost při oceňování odvahy. Komentář A. Černé

Aneta Černá

Jedni je považují za novodobé hrdiny, jiní o nich mluví jako o prodejných žoldácích. Čeští vojáci na zahraničních misích se v posledních týdnech objevili v médiích tolikrát, že téměř zastínili další problémy českých uvědomělých vlastenců – uprchlíky i práva homosexuálů. V Den válečných veteránů vzpomíná celý svět na bojovníky minulých i současných válek. Proč dokáží Češi ty své většinou docenit až po jejich smrti?

Po sérii útoků na české vojáky v Afghánistánu se začaly objevovat názory, že by se jednotka měla stáhnout. Odpůrci nasazení českých bojovníků snad nejčastěji používali argument, že není nutné, aby mladí muži obětovali své životy za konflikt cizích mocností, který se Česka netýká.

Průzkum jsem nedělala, ale tipuji, že to budou podobní diskutéři, kteří tvrdí, že když pomáhat uprchlíkům, tak jedině v jejich domovské zemi. Když už se k tomu ale skupina lidí odhodlá a opustí rodinu i bezpečí středoevropského státu z důvodu, aby zabránila šíření islamismu, začnou je ti samí kritici nazývat žoldáky, kteří bojují za cizí zájmy. Vojna není kojná, říkávali hřmotní strýcové u odvodu. Zároveň je to poslání, kterým se občas zavděčíte až za cenu vlastní smrti.

Češi jsou při připomínání hrdinů někdy ostražití jak za bolševika

Co Čechům ovšem jde, je totiž oceňování zemřelých hrdinů. Ať jde o odbojáře, nebo politické vězně, velká část z nich se už nedožila okamžiku, kdy se jejich osudy připomínají v médiích i velkofilmech. Jako by občas tvůrci vyčkávali s oceněním na okamžik, kdy hrdina zemře, protože poté bude případná společenská kritika mnohem úspornější, protože o mrtvých se už přece mluví jen dobře.

Současnou situaci dozajista poznamenala doba komunismu, kdy se o některých bojovnících ze západní fronty mluvit nesmělo a jiní hrdinové třetího odboje se teprve rodili. V místních tak možná stále zůstává určitá ostražitost v tom, koho je a není vhodné připomínat. A u těch mrtvých je to většinou jistější.

sinfin.digital