Musil: Čekání na novou komisi. Bruselem hýbe pohlaví kandidátů i Macronův apetit po vlivu

Aleš Musil

POZNÁMKA Z BRUSELU | V Bruselu vládne od 1. listopadu přechodná Evropská komise. Znamená to, že rozhodování Junckerova týmu je omezeno jen na nutnou administrativu. Nová komise pod vedením Ursuly von der Leyenové totiž stále není kompletní poté, co někteří navržení eurokomisaři neuspěli. Při hledání francouzského a rumunského náhradníka přitom vstupují do hry specifické zájmy, které je nutné vybalancovat.

Bruselské „bezvládí“ v praxi znamená, že se například pozastavilo jmenování důležitých úředníků včetně nového generálního ředitele pro hospodářskou soutěž. Místo je uvolněné od září po odchodu dosavadního ředitele Johannese Laitenbergera na pozici soudce Tribunálu v Lucemburku.

Mezitím převzal pozici „hlavního Evropana“ francouzský prezident Emmanuel Macron, který je na oficiální návštěvě Číny v čele evropské delegace (na rozdíl od předchozí, čistě německé delegace kancléřky Angely Merkelové), jež zahrnuje mimo jiné i designovaného evropského komisaře pro obchod Phila Hogana. I dárek pro čínského prezidenta Si Ťin-pchinga je ryze francouzský – láhev exkluzivního burgundského Romanée Conti, ročník 1978.

Macronova Evropa. Francie chce vlastní mocenskou hru, Česko musí konat

sinfin.digital