Musil: Další kolo bojů o tvář nové Komise. Macronův kandidát prošel, Orbánův má co vysvětlovat

Aleš Musil

POZNÁMKA ALEŠE MUSILA | Bruselská bublina měla mimořádně důležitý den. Nešlo o nic menšího než o to, zda nová Evropská komise pod vedením Němky von der Leyenové bude fungovat od 1. prosince, nebo dojde k dalšímu zdržení.

Pro řadu europoslanců to bylo dilema mezi obavou z institucionální krize, která by mohla nastat, pokud by dnes některého z kandidátů odmítli, a na druhé straně mezi jistou nechutí k některým adeptům. Co se týče nově navrženého maďarského komisaře pro politiku sousedství a rozšíření Olivéra Várhelyiho, europoslanci ho tlačili především k explicitnímu odstřihnutí se od maďarského premiéra Viktora Orbána. Várhelyiho poměrně obecné fráze ve smyslu, „až bude komisař, stane se nezávislým na všech vládách“ ovšem nezněly úplně přesvědčivě. Maďarský kandidát tak bude muset písemně zodpovědět dodatečné otázky.  

Mezitím navržená předsedkyně von der Leyenová pokračuje v ústupcích především vůči socialistickým europoslancům například přejmenováním portfolia komisaře Schinase z „ochrany“ na „podporu“ evropského „way of life“. Záměrně se nesnažím o český překlad a raději si počkejme, jak bude toto portfolio konkrétně naplněno. Zároveň se von der Leyenová musí vyrovnat s faktem, že Velká Británie nenavrhne až do místních předčasných voleb kandidáta na britského komisaře.

Klinická smrt NATO? Macron brutálním výrokem nastolil politickou otázku budoucnosti aliance

sinfin.digital