Na obranu hospod. Nejen těch vesnických

KOMENTÁŘ VRATISLAVA DOSTÁLA | Nemějme mu to za zlé. Podobně odtržený od reality bude dříve nebo později každý, kdo nevytáhne paty z velkého města, natož z Prahy. Pokud má předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek za to, že je tady moc hospod a že může klidně polovina z nich zkrachovat, neví, o čem mluví. Navíc paušalizuje. Přinejmenším by si měl zjistit realitu na malých městech, a hlavně na venkově. Evidentně totiž netuší, čemu tam lidé už nějaký čas čelí. 

Nejprve přesná citace: „Řešíme kdejakou hospodu. Máme čtyřicet tisíc hospod. Na tripartitě jsem řekl, že máme podporovat ty, kteří něco vyrábějí a dělají přidanou hodnotu a ne firmy, které de facto žijí ze spotřeby.“ Dufek to řekl v rozhovoru pro CNN Prima News. Prý se nám navíc nedostává svářečů. Podle něj se lidé kvůli koronakrizi musí připravit na nové zaměstnání. „Možná se budeme divit, a až skončí tato fáze uzavřené společnosti, tak zjistíme, že restaurací potřebujeme jen polovinu. Naštěstí stále běží a funguje průmysl,“ dodal s tím, že služby neřeší. Dufek nepochybuje, že se hospody (a také kadeřníci) z krize oklepou nejrychleji.

Vůbec nechápu, z čeho tak usuzuje. Podobně nemístných paušalizací se ale nedopouští jenom on. Třeba ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Ani on si – zdá se – neuvědomuje propastný rozdíl mezi situací v Praze a dalších velkých městech, a na periferii. A také fakt, že českou ekonomiku už dávno netáhne jen průmysl: služby se na našem HDP podílí šedesáti procenty, průmysl jen třiceti. „Dostali jsme se do situace, kdy nám vládnou jedinci, pro něž ekonomika automaticky představuje fabriku, a podle toho se ke službám chovají,“ napsal šéfredaktor INFO.CZ Michal Půr.

Vítěz MasterChef Roman bude vařit u mě. Hosté vám musí věřit, že je rádi vidíte, říká Punčochář

Zbytek textu je pro předplatitele
sinfin.digital