Na paktování se s Okamurou doplatí i Babiš, hlasování s SPD ho navede na cestu do pekla. Komentář V. Bucherta

Viliam Buchert

Moc možností, jak získat podporu při skládání orgánů Poslanecké sněmovny a při sestavování vlády, vítěz voleb Andrej Babiš nemá. Za určitých podmínek mu roli „užitečných idiotů“ při prvním pokusu sehrají komunisté a Tomio Okamura. Jenže na jakoukoli spolupráci s nevyzpytatelnou a pofiderní Stranou přímé demokracie doplatí nakonec i sám šéf hnutí ANO 2011.

Samotný Tomio Okamura je jistě fenoménem české politické scény, ale pokud by se realizovaly některé jeho vize, Česká republika se dostane do velkých problémů. Například Okamurova umanutost, pokud jde o vyvolávání referend, by v případě hlasování o Evropské unii mohla mít fatální ekonomické dopady. Česko není Británie a alternativu k členství v EU momentálně nemá. Nadřazené a často nepochopitelné chování Bruselu je v mnoha věcech mimořádně problematické a EU je potřeba z gruntu reformovat, ale na vystoupení z ní bychom finančně tvrdě doplatili.

Okamurova Svoboda a přímá demokracie je navíc organizací jednoho muže. Předsedovi částečně sekunduje pouze místopředseda a poslanec Radim Fiala (ten byl předtím členem ODS). Ostatní poslanci a poslankyně tvoří pouze stafáž. V mnoha případech by bylo dokonce lepší, kdyby vůbec nikdy nemluvili a nikde nevystupovali. Pokud tedy nechtějí být terčem oprávněného posměchu.

Kdo se bojí Modlitby pro Martu, Hlavatý pořád nemá dost a prezident jako hloupý Pepík z hospody. Glosa R. Maleckého

sinfin.digital