Nebezpečný upgrade datových schránek: nová verze obsahuje fatální chybu. Poznámka Tomáše Bezoušky

Tomáš Bezouška

Nejspíš jste si toho ještě nevšimli, ale datové schránky doznaly změny. O víkendu se dočkaly prvního zásadního upgradu uživatelského rozhraní od svého spuštění v létě 2008. Výsledek nicméně příliš důvodů k radosti nepřinesl.

Deset let představuje v oblasti informačních technologií zhruba dvě až tři generace systémů, oznámení o první velké změně po dekádě fungování datových schránek tedy logicky vzbuzuje velká očekávání. Mimo jiné i proto, že rozhraní systému nebylo z pohledu uživatelské přívětivosti právě vzorem dokonalosti ani v době svého vzniku, natož po deseti letech.

Jedním z hlavních atributů, který Ministerstvo vnitra spojuje s datovými schránkami, je bezpečnost komunikace vedené jejich prostřednictvím. Poněkud zarážející je tak už pohled na úvodní přihlašovací obrazovku, ze které zmizela captcha, tedy prvek náhodně generovaných znaků které je třeba opsat do přihlášení, aby byly eliminovány pokusy o strojové přihlašování. V tomto případě se ale ještě dá uvažovat o tom, že tento prvek odpovídajícím způsobem nahradí jiné opatření, které nezatěžuje uživatele, nicméně garantuje obdobnou míru zabezpečení. Bylo by přesto pěkné, kdyby toto rozhodnutí ministerstvo alespoň okrajově okomentovalo.

sinfin.digital