Nedivme se a nefňukejme. Rusko, Čína či USA přece ovlivňují volby v cizině dávno. Komentář Viliama Bucherta

Viliam Buchert

Mnoho lidí je pohoršeno informacemi, že Rusko se snažilo ovlivnit poslední prezidentské volby v USA i hlasování v dalších více než 20 zemích. Proboha, co je na tom zvláštního? Velmoci (všechny!) to dělají dlouhá léta po celém světě. Tomu se mohou divit pouze nesmírní političtí naivkové. Vsadil bych dost peněz i na to, že kdyby vyhrála Hillary Clintonová, tak to americká a světová média tolik nehrotí. Nevyzpytatelný Donald Trump se jim ale do krámu nehodí.

Bylo by s podivem, pokud by se v době internetu, sociálních sítí, elektronické korespondence, Facebooku a Twitteru nepokoušely nejvlivnější země světa (především Rusko, Čína a Spojené státy americké, ale jistě to dělají i další) nějak manipulovat s lidmi v cizí zemi tak, aby to nahrálo jejich vlastním národním zájmům. Dělá se to už dlouho a dělat bude dál.

Zda se podle falešných zpráv, nejrůzněji vypouštěných mediálních bublin a prefabrikovaných materiálů na některých webech, skutečně řídí i voliči, to je otázkou. Někteří, kteří jsou slabší ve vlastním úsudku, se možná zmanipulovat dají, ale většina nikoli.

Velmoci vždy prosazují své vlastní zájmy a k nim patří v zahraničí i podpora některých politických seskupení, ideologií a ekonomických či finančních skupin. Říká se tomu vzletně „zasahování do vnitřních záležitostí“ cizí země. Nemělo by se to dít, ale je to běžné.

Trump připustil, že za hackerskými útoky před volbami mohlo být Rusko

sinfin.digital