Novotný: Evropa je ve sporu mezi USA a Íránem otloukánkem, může ale odvrátit válku

Pavel Novotný

KOMENTÁŘ PAVLA NOVOTNÉHO | Evropa – a tentokrát především Británie – se ocitla mezi dvěma mlýnskými kameny. Drtí ji Írán stejně jako Spojené státy a starý kontinent na jejich nepřátelství doplácí. A když se je snaží smířit, stejně tu a tam schytá ránu, jak se to při podobných bitkách mediátorům stává.

V Hormuzském průlivu se už neztrácejí jen tankery, ale i novináři, o jejich čtenářích ani nemluvě. Zpráva o únosu, či zadržení některé z lodí následuje po vyvrácené i potvrzené informaci o sestřelení dalšího dronu. Různí politici přinášejí různé verze událostí. Vše nakonec na svém twitteru zveličí americký prezident Donald Trump, jehož politika vůči Íránu je nejen nejasná, ale patrně absentuje zcela…

Zaplať Bůh za Evropu. A v tomto případě Británii, která navzdory chaotickému úprku z kontinentální unie i domácím politickým turbulencím vykazuje alespoň ve sporu s Íránem zřetelné znaky racionality. Tedy, Íránci tento pátek v nebezpečně úzkém průlivu v podstatě unesli Britům loď. Učinili tak podobným, spektakulárním způsobem, jakým zkraje července pro změnu Londýn zadržel v Gibraltaru íránskou loď směřující s nerostnými surovinami do Sýrie. Tehdy i teď se na paluby spouštěla komanda z helikoptér a vyjednavači křičeli do megafonů. Málokdo soudný pochybuje o tom, že Íránci v souladu s vlastním viděním světa prostě Britům opláceli. I když důvody byly pokaždé jiné: Britové plnili podmínky embarga uvaleného z dobrých důvodů na Sýrii. Teherán – jmenovitě jeho elitní Revoluční gardy – pak zasahoval také proto, aby nepůsobil slabě a nerozhodně. Doma stejně jako navenek.

Hormuzský průliv
sinfin.digital