Odsouzený politik ve vládě není téma. A koaliční smlouva je cár papíru. Komentář V. Dostála

Ještě nikdy nebylo tak zkrušující sledovat nekonečně vleklé vyjednávání o vládě. Především ČSSD začíná hrát nedůstojnou roli. Přitom to není tak dávno, co se koaliční střety vedly o daně, míru přerozdělování veřejných prostředků, poplatky ve zdravotnictví, sociální stát nebo privatizaci veřejných politik. Dneska řešíme, zda je akceptovatelné mít trestně stíhaného nebo dokonce nepravomocně odsouzeného premiéra. A pravdu má Jaroslav Faltýnek z hnutí ANO, když říká, že to není téma k diskusi. Až na to, že to myslí přesně obráceně, než je běžné v každé zemi s vyspělou politickou kulturou. Je to úpadek politiky.

„Na ničem základním jsme se nerozešli ve zlém,“ pravil na improvizované tiskové konferenci po obnoveném vyjednávání o vládní dohodě mezi hnutím ANO a sociální demokracií první místopředseda ČSSD Jiří Zimola. Jinak neřekl nic, co by stálo za komentář. Byl opatrný, umírněný, a ve střehu. Několikrát zopakoval, že se ze strany hnutí ANO ani jednou nesetkali s nesmiřitelnou reakcí. Přesto bylo zjevné, že si dává pozor na formulace a především na to, aby neřekl nic podstatného. Až na jednu výjimku.

ČSSD se zjevně obává, že je Babiš bude nejen na vládě, ale především ve sněmovně obcházet. Ostatně jsme tady o tom psali opakovaně: pokud nakonec dohoda o menšinové vládě vznikne, předseda hnutí ANO bude moct sociální demokraty permanentně vydírat a vyhrožovat jim, že je přehlasuje společně s komunisty a hnutím SPD Tomia Okamury. Sociální demokraté tak budou pod permanentním tlakem, vyloučit nelze ani scénář, že je Babiš potřebuje de facto pouze na hlasování o důvěře a pak je postupně z vlády vystrnadí.

ČSSD si vybrala ministerstvo zahraničí, obranu nepovede. Na programu je stoprocentní shoda, tvrdí Faltýnek

sinfin.digital