Odvolání Babiše? Zoufalý krok Sobotky v zoufalé situaci. Komentář Vratislava Dostála

Vyhlídky sociálních demokratů směrem k blížícím se volbám jsou žalostné. Pokud nenastane nic mimořádného, volby nejenže jednoznačně prohrají, ale zároveň ztratí oproti volebnímu klání z roku 2013 několik procent voličů. Podle některých odhadů získá ČSSD jen třetinu hlasů, které obdrží hnutí ANO. V zásadě lze říct, že sociální demokraté dopadnou nejhůř od voleb v roce 1992. Situace je zoufalá a na obzoru se nerýsuje zhola nic, co by ji mělo změnit. Leda něco mimořádného. Jak jinak si vysvětlit, že jindy spíše konsensuální a nekonfliktní Bohuslav Sobotka stále intenzivněji zvažuje mimořádně riskantní a svým způsobem zoufalý manévr: odvolání ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše z vlády.

Ve středu o tom informoval deník Právo, následně s tímto scénářem přišla Kateřina Perknerová z Deníku s odkazem na sedmdesát stran dlouhou analýzu, která podle ní míří na samu podstatu Babišova zbohatnutí a podnikatelských aktivit. O tom, že na Úřadu vlády existuje materiál, který pracuje s odvoláním Babiše z vlády, jsme v INFO.CZ psali už před měsícem.

Předseda hnutí ANO má už jen několik hodin na to, aby zareagoval na usnesení Poslanecké sněmovny, ve kterém ho zákonodárci vyzvali, aby věrohodně vysvětlil transkace týkající se jednokorunových dluhopisů. Pokud tak neučiní, měl by z toho premiér podle téhož usnesení vyvodit adekvátní důsledky. „Celou tuto záležitost neberu na lehkou váhu, protože tím, že Andrej Babiš tato podezření nevyvrátil, se z jeho kauz stává problém důvěryhodnosti vlády a také důvěryhodnosti státu. Jak mají lidé věřit státu a platit mu daně, když je dokonce ministr financí podezírán z daňových triků?“ řekl Sobotka deníku Právo.

Samoživitelek je tu obrovské množství, rada „najdi si chlapa“ je neuvěřitelná, říká ekonomka Švihlíková

sinfin.digital