Okamura? Žádný neonacista, ale televizní žvanil, který jde po penězích. Komentář Kryštofa Pavelky

Reflex.cz

Kryštof Pavelka

Snaha líčit předsedu SPD a další poslance strany jako popírače holocaustu a moderní esesáky je kontraproduktivní. Efektivnější by byla prostá fakta: SPD je byznysprojekt Tomia Okamury a populismus i latentní rasismus strana užívá jako reklamní vějičku pro neprivilegované segmenty české společnosti.

Kolem SPD je v tomto týdnu živo. Pořad České televize 168 hodin uveřejnil prosincový výrok poslance Miloslava Roznera, že koncentrační tábor v Letech neexistoval, a navíc to byl „pseudotábor“. Stínový ministr přes Argemu by si v tom měl udělat jasno: buď otevřeně řekne, že místo, kde prokazatelně umírali lidé internovaní na základě rasových zákonů, podle něj neexistovalo, nebo jeho existenci uzná se vším, co k tomu patří. Tady žádné „pseudo-“, žádné „určitě, možná, tak úplně“ skutečně neplatí.

Předseda strany Okamura zase v rozhovoru s Danielou Drtinovou řekl, že Lety prý není možné srovnávat s Osvětimí, v táboře byl volný pohyb, chyběly tam ploty a tak dále. Okamura teď ze svých výroků couvá: údajně měl teplotu a „byl tak nadopovaný práškama, že to poznala celá republika“. Musely to být solidní dryáky, když z pana předsedy padaly takové perly. Téma Lety prý navíc Okamuru ani celou SPD vůbec nezajímá.

Zoufalec týdne: Tomio Okamura. Komentář Petra Holce

sinfin.digital