Opozici chybí k vítězství zásadní „maličkost“: důvěryhodnost

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Stojíme na prahu nejhorší katastrofy za dobu existence České republiky. Čelíme jí s vládou, která projedla bohatství tučných let a jejím jediným plánem je nás nyní ještě více, přímo astronomicky, zadlužit. Budoucnost se jeví tak hroznou, že se vylekal i Andrej Babiš a začal mluvit o předčasných volbách. Naštěstí tu máme silnou, sjednocenou a připravenou opozici. Ale počkat… 

Ve standardních demokraciích se bodu, ve kterém se nachází Andrej Babiš, říká konečná. A to jak z objektivních, tak subjektivních důvodů. Tak hluboká ekonomická krize, před jakou stojíme, by zřejmě sestřelila i opravdového státníka. Na počátku pádu Klausovy vlády stál výpadek příjmů rozpočtu a podívejme se, co udělal hospodářský propad s pověstí Miroslava Kalouska, který ho sice odborně zvládl, ale politicky neustál. Navíc šéf ANO má hromadu svých problémů, které by samy v normální situaci měly stačit na odchod.

Babiš nemá šanci krizi zvládnout nejen proto, že na rozdíl třeba od kancléřky Merkelové si nevytvořil žádné rezervy, dokud to šlo, ale také – a především – protože vlastní vinou přišel o manévrovací prostor. Vnukl totiž svým voličům představu, že je kouzelník, který zvedne růst ekonomiky, zlepší výběr daní a zajistí jim prosperitu. S tímto narativem je samozřejmě konec. Česko má pátý největší propad ekonomiky na světě a vláda čeká více než dvousetmiliardovou díru v příjmech. Nůžky mezi očekáváním a realitou se hrozivě rozevírají.

Holec: Piráti vypluli loupit hlasy voličů. Sežerou jim znovu stejná hesla a velké prázdno?

sinfin.digital