Palička: Alkohol za volantem? Konec nulové tolerance je dobrý nápad

GLOSA JANA PALIČKY | Když to bude povolené na vodě, proč by to nešlo i na silnici... ODS na sebe upoutala pozornost návrhem dovolit řidičům jedno pivo, přesněji řízení auta s půl promile alkoholu v krvi. Nebude to tedy povinná „hladinka“, ale jen tolerovaná, nicméně i to stačilo k tomu, aby se ozvala řada kritiků návrhu. Rychleji než klesne pěna...

Česko je jednou z mála zemí Evropské unie, kde platí nulová tolerance alkoholu za volantem. Lídři ODS to ve sněmovně minulý týden ilustrovali pro jistotu i na mapě s dodatkem, že si i v tomhle ohledu zasloužíme „patřit na Západ“. Jenže píchli do vosího hnízda strážců veřejné morálky. 

Ptáte se, proč by český řidič nemohl mít stejné možnosti jako ten v Německu, Rakousku nebo Francii? S odpovědí přispěchali paradoxně ti, kdo jindy tak hlasitě volají po inspiraci na Západě. Ten jim najednou tak nevoní a „národ pivařů“ podle nich žádnou toleranci nezaslouží. V očích dobře známých morálních titánů jsou totiž Češi div ne nesvéprávní alkoholici, kteří by hned sedli za volant v deliriu tremens a jali by se páchat silniční armagedon.

Ministerstvo dopravy chystá přísnější bodový systém. Co řidičům reálně hrozí?

sinfin.digital