Palička: Cesta do pekel. Křiklouni z univerzit vypískají i živoucí legendu

GLOSA JANA PALIČKY | Henry Kissinger ve svých takřka 96 letech patří nejen k pamětníkům moderní historie, ale především k těm, kteří tuto historii sami tvořili. Poradce několika amerických prezidentů, někdejší ministr zahraničí USA a nositel Nobelovy ceny za mír je živoucí legendou. To ale v dnešní době nemusí znamenat úctu, jak byste nejspíš čekali. Kissinger to osobně zakusil loni. Teď si kvůli tomu vysloužil pozvání na Yale University, do pomyslného klubu „vypískaných“ a nepohodlných.

Ten incident se stal loni v říjnu, teď ale znovu poutá pozornost a dobře ilustruje atmosféru, kdy ani osobnost Kissingerova formátu nemá jisté uznání. Naopak – veřejnou „debatu“ opouští nedůstojně a za zvuku urážek, lží a posměchu.

Co se stalo? Kissinger se na akci na New York University dočkal vypískání a pořvávání se strany studentů, že je válečný zločinec a nacista. Paradoxem je, že za druhé světové války jako voják proti nacistům aktivně bojoval, nasazoval svůj život a za dopadení několika příslušníků gestapa byl vyznamenán. Loňské výstupy aktivistů, které dávají tušit, jakou měl onen protest úroveň, jsou k dohledání na sociálních sítích.

sinfin.digital