Palička: Festival falešné solidarity. Dojímání se na sociálních sítích hořící Amazonii neuhasí

GLOSA JANA PALIČKY | Pokud nežijete spokojeně ve vakuu bez sociálních sítí, nepochybně jste v uplynulých dnech narazili na záplavu příspěvků o požárech amazonského pralesa. Nepostrádají alarmující tón, morální apel, ukazují na viníka a dotvářejí obrázek civilizační zkázy. Nechybí samozřejmě ani působivé fotografie. Má to všechno jeden háček – mezi influencery na Twitteru a Instagramu se tahle vážná situace jen sotva vyřeší.

Stručný fakt zní: Počet požárů v Amazonii meziročně dramaticky vzrostl a dosáhl rekordu. Přímé důsledky pocítili i obyvatelé vzdáleného Sao Paula, nad které se kvůli větru dostal dým. Je to závažná situace s komplexními důvody.

A pak je tu pohled širokého publika na sociálních sítích. To ještě před pár dny žilo ve sladké nevědomosti, ale dnes by se mohlo zdát, že ho nic jiného netíží. Přitom představa, že jeho náhlé internetové zhrození se něčemu pomůže, je lichá. V řadě případů to zavání spíše snahou ukázat rychle ostatním, že „víte víc“ a jste zkrátka tak nějak uvědomělejší a lepší.

Maláčová: Nejsem prominentní fracek, šetření mám v DNA. S výroky Babiše mi došla trpělivost

sinfin.digital