Palička: Nobelovu cenu míru dostal kdekdo, proč ne i klimatická Greta

KOMENTÁŘ JANA PALIČKY | Šestnáctiletá Greta Thunbergová je v současnosti asi nejvýraznější tváří boje proti klimatickým změnám. Objíždí stávky a konference, píše se o ní v nejznámějších médiích a točí se o ní reportáže. Nyní byla mladá Švédka nominována na Nobelovu cenu míru. Budiž jí přáno, ale zas tak velká výhra to není.

Když se tehdy patnáctiletá Greta Thunbergová loni v srpnu poprvé místo školy posadila před budovu švédského parlamentu, aby zde demonstrovala za snížení emisí, asi jen těžko mohla tušit, jaký kolotoč událostí tím spustí. Emise se sice zatím nijak výrazně nesnížily, ale mohutně stoupla popularita samotné Grety. Za své zásluhy v boji proti klimatickým změnám by nyní mohla být náležitě odměněna. Bohužel pro ni opět ne tím, za co celou dobu bojuje, ale Nobelovou cenou za mír. Globální oteplování sice zlatá medaile spolu s finanční odměnou ve výši zhruba 21 milionů korun nezastaví, ale jako symbolická cena útěchy je docela ucházející.

Greta Thunbergová je hrdinkou, kterou klimatičtí aktivisté potřebovali. Mladá nadšená dívka je nepochybně vděčnějším reprezentantem celého boje než postarší akademik. Že je Greta autistka a trpí ADHD? To vůbec nevadí, naopak to jen podtrhne hloubku jejího příběhu. A Einstein byl taky údajně Asperger, a kam to dotáhl! K čertu se všemi vysokoškolskými tituly, vědou a výzkumem, v dnešní době se hraje hlavně o emoce. A do tohoto profilu Greta skvěle zapadá. Ona sama si jde za svým, díky získané popularitě se jí rozšiřují možnosti a to, že jí místy někdo z aktivistů použije jako symbol i díky postižení neřeší. Má svůj cíl a to je vše, co jí zajímá. Win-win situace pro všechny zúčastněné.

Palička: Mládí vpřed! Nedělejme ale z dětí politické loutky

sinfin.digital