Palička: Trestní oznámení kvůli sexuálnímu zneužívání dětí není odpustek, pane kardinále

KOMENTÁŘ JANA PALIČKY | Kardinál Dominik Duka podal trestní oznámení na neznámé pachatele, aby policie prošetřila, zda byly spáchány sexuální trestné činy kněžími, o kterých mluvili jejich údajné oběti v reportáži České televize. Stalo se tak jen pár dní poté, co prohlásil, že celou tuto závažnou problematiku provází do jisté míry hysterie. Dukovo počínání ale spíše než snahu o konstruktivní řešení, připomíná středověkou praxi odpustků.

Sexuální zneužívání dětí a mladistvých je jeden z nejpalčivějších problémů, které katolickou církev provází, ať je to pro ni jakkoliv nepříjemné si přiznat, již od nepaměti. V posledních letech je snaha o zamezení páchání dalších sexuálních zločinů ze strany kněží obzvláště akcentována. Svůj podíl na tom má i papež František, který právě tento problém slíbil při nástupu na Svatý stolec řešit. 

Bohužel k úplnému vyřešení je cesta dlouhá a církev k ní směřuje spíše opatrnými krůčky. Někteří duchovní přitom jen přešlapují na místě, aby budili zdání alespoň nějaké aktivity. Tento dojem bohužel vzbuzuje i počínání pražského arcibiskupa a kardinála Dominika Duky.

Církev ničila záznamy o sexuálním zneužívání, přiznal kardinál. Některé případy ani nezdokumetovala

sinfin.digital