Palička: „Uvědomělý kapitalismus“ jako odpustky pro korporace a vábnička pro levici

KOMENTÁŘ JANA PALIČKY | Nová doba si žádá nová pojmenování. Stále častěji se proto setkáváme s novotvary typu klimatický žal, flygskam neboli stud z létání, a nebo takzvaný uvědomělý kapitalismus. O co se jedná? Ve zkratce jde o jakýsi kapitalismus bez kapitalismu, kde volnou ruku trhu nahradila pevná ruka boje za sociální spravedlnost. Popularitě se tato koncepce těší nejen u levicových politiků a jejich voličů, ale i u nadnárodních korporací, které se jim snaží zavděčit.

Hitem na pultech obchodů a restaurací je v současné době protkané apelem na snížení produkce a konzumace masa produkt jménem Beyond Meat. Vypadá jako maso, údajně i chutná jako maso (neměl jsem, takže nemohu posoudit), ale není to maso. A něco podobného je i uvědomělý kapitalismus. Tváří se jako kapitalismus standardní, nicméně jejich vzájemný vztah je spíše někde na úrovni „hodinky – holinky, obojí se natahuje“. Pojmenování vycházející z afroamerického slangu v sobě odráží sociální a politický rozměr kapitalismu, což jak již jistě pozorný čtenář správně vytušil znamená kapitalismus, na nějž byly naroubovány rozličné výdobytky liberálně levicového progresivismu.

Uvědomělý kapitalismus je požehnáním pro všechny ty politiky, kteří se nechtějí otevřeně hlásit k socialismu, nicméně idea alespoň drobného přidušení kapitalismu „pro dobro všech“ jim není cizí. Svým voličům se tito politici prezentují jako jacísi kapitalisté s výhradou, kteří sice nominálně kapitalismus podporují, nicméně zároveň jsou pro ně kapitalisté do jisté míry třídními nepřáteli. Krásně je to vidět na prezidentských kandidátech Demokratů v USA. Ti sice slibují podporu amerických firem, ale zároveň jim v rámci sociální solidarity hodlají zvýšit daně, a motivují každého, aby šel za svým americkým snem a dosáhl vytouženého úspěchu a bohatství, ale zase ne moc, protože jinak mu to taky seberou pro blaho těch, kteří se sice sami nijak nesnaží, ale rádi by si také nárokovali svůj kus žvance.

Kerles: Ekosocialismus, nebo smrt? Boj proti klimatickým změnám vyvolává radikální otázky

sinfin.digital