Palička: Všechno, nebo nic. V boji o sňatky homosexuálů racionální chování nečekejme

KOMENTÁŘ JANA PALIČKY | Po dvouměsíční pauze poslanci opět projednávali otázku možného povolení uzavírat manželství homosexuálním párům, a stejně jako v únoru ani tentokrát nedospěli k žádnému výsledku. Lze předpokládat, že i ona odložená debata nikam nepovede a koloběh se zopakuje. Přijetí rozhodnutí brání extrémní neochota dělat jakékoliv kompromisy.

Proti sobě stojí návrh, který by uzákonil manželství pro osoby stejného pohlaví a návrh, který by naopak rád na ústavní úrovni deklaroval, že manželství může existovat jen mezi mužem a ženou. Takřka dokonalé rozdělení na liberálně-konzervativní ose.

Obě skupiny svorně tvrdí, že jejich návrh má silnější podporu u veřejnosti, což opírají o závěry různých průzkumů veřejného mínění. Ve sněmovně je pod návrhem na umožnění lesbám a gayům uzavírat manželství podepsáno 46 poslanců ze šesti sněmovních klubů (ANO, Pirátů, KSČM, ČSSD, TOP 09 a STAN), pod návrhem chránícím tradiční podobu manželství pak 37 poslanců z KDU-ČSL, ANO, ODS, ČSSD, TOP 09 a STAN. 

Jak Aliance pro rodinu, tak hnutí Jsme fér připravilo na podporu svých myšlenek i petici. Zde naopak v podpisech vyhrává ta konzervativní, pod kterou se za půl roku podařilo shromáždit přes 100 tisíc podpisů, zatímco její liberální oponenti sesbírali za stejnou dobu o zhruba 13 tisíc podpisů méně. Mají tato čísla dostatečnou výpovědní hodnotu? Těžko soudit. Ve finále jediným skutečným ukazatelem bude to, jak rozhodnou dvě stovky volených zástupců.

Jurečka: Bojím se manželství s dětmi a zvířaty, homosexuální svazky rozmetají tradici

sinfin.digital