Palička: Vzácná shoda poslanců zadlužené děti nespasí

KOMENTÁŘ JANA PALIČKY | Ve zjitřené politické atmosféře se povedlo něco nevídaného – všichni přítomní poslanci devíti sněmovních stran schválili jednodušší pravidla oddlužení pro ty, kdo se zadlužili už jako děti. Naučili se zákonodárci konečně zabývat zásadními věcmi, nebo si jen našli populární téma, na kterém se pro jednou dá ukázat v dobrém světle?

Uprostřed vládní krize a nekončících politických střetů by člověk při jednání poslanecké sněmovny čekal ledasco, ale to, že se všichni poslanci na něčem dokáží shodnout, asi ne. Přesto se to stalo – pro novelu insolvenčního zákona, která ulehčí oddlužení těm, jejichž dluhy z větší části vznikly před osmnáctým rokem života, ve středu zvedlo ruku všech 175 poslanců přítomných hlasování. Od ANO po TOP 09, od SPD po Piráty. 

Aby bylo jasno – schválení této konkrétní novely je jednoznačně pozitivní zprávou a je dobře, že k němu došlo. S nadšením ale opatrně, jedná se o téma, na kterém se také dají velmi lacino nahnat politické body, obzvláště u lidí, kteří moc netuší, co že to ti poslanci vlastně schválili, takže u značné části voličů.

Šéf exekutorů: Populární opatření přijímaná politiky nás přivedou ke krachu

sinfin.digital