Paroubek není téma, pouze odvádí pozornost. Komentář Vratislava Dostála

Téměř nic z toho, co se přihodilo uplynulý víkend v české politice, není pravdě vzdálenější, než že se bývalý předseda sociální demokracie Jiří Paroubek vrací do strany. Přesto s tímto tvrzením přišly v sobotu po poledni server iDnes.cz a především ČTK, od které ho papouškovala prakticky všechna média. A nejen to: celá věc se odehrála de facto souběžně se zveřejněním předvolebního programu sociálních demokratů. Možná jde o souhru okolností, avšak zkušenost nás vybízí spíše k úvaze, zda nešlo záměr, který měl odvést pozornost od nepoměrně podstatnějších otázek a který měl pověst sociální demokracie v očích veřejnosti ještě o něco více pošramotit. Jako by si zdecimovaná ČSSD v této disciplíně nevystačila sama.

Každý přece ví, kdo je Jiří Paroubek a jaký je jeho mediální obraz. Ponechme pro tuto chvíli stranou, do jaké míry si za něj expředseda sociálních demokratů může sám. Připomenout ale naopak musíme, že svého času čelil i na české mediální poměry nebývalé a systematické diskreditační kampani. Zpráva o jeho návratu, ke kterému skoro jistě nedojde, mezitím zaplevelila veřejný prostor. Je to možná drobnost, avšak symptomatická. Paroubek totiž není ve vztahu k dnešní ČSSD téma.

A co se tedy přesně stalo? V sobotu po poledni, tedy jen několik málo hodin poté, kdy naše ještě stále nejsilnější levicová strana veřejnosti představila program pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny, jejichž výsledek zásadně ovlivní podobu a charakter české demokracie na několik let dopředu, přišly server iDnes.cz a ČTK se stručnou a na první pohled zaručenou zprávou, jejíž obsah nebylo možné interpretovat jinak, než se expředseda sociálních demokratů Jiří Paroubek, který stranu opustil na podzim roku 2011, vrací do sociální demokracie.

Sobotka: Z návratu Paroubka není v ČSSD nadšení, má na kontě fiasko

sinfin.digital