Pečinka: Autoritativní postupy jsou opět sexy

Bohumil Pečinka

KOMENTÁŘ BOHUMILA PEČINKY | Je to taková česká bouře ve sklenici vody. Ministr obrany Lubomír Metnar se rozhodl předložit vládě k projednání materiál o posílení pravomocí vlády a premiéra na úkor parlamentu v době krize, podobné té současné. Po výbuchu odporu v médiích a na sociálních sítích se ministr od dokumentu fakticky distancoval a uznal, že nevhodně zvolil termín.   

Doporučení meziresortní odborné skupiny, jak materiál nazval ministr obrany, je téměř identické s tím, s čím nedávno přišel maďarský premiér Viktor Orbán, který to doplnil o možnost řídit zemi prostřednictvím dekretů. V obou případech šlo o špatné načasování, které však reagovalo na zcela konkrétní situaci: co se stane, když podstatná část parlamentu nebude usnášeníschopná kvůli nákaze virem nebo něčemu podobnému?

Ve Švédsku pro tuto situaci mají vcelku elegantní řešení už dnes. Parlament o 349 členech funguje tak, že zasedá pouze 55 poslanců. Ti jsou vybíráni proporčně na základě výsledků voleb. Opačným případem je Evropský parlament, který může zasedat distančně, tedy, že europoslanci mohou hlasovat přes internet. České zákony ani jeden z těchto modelů nepředpokládají.

Pojar: Rivalita mezi svobodným světem a Čínou je nevyhnutelná. Může ale i něco přinést

sinfin.digital