Pečinka: Novotný, nebo Zahradil? Do ODS patří oba

Bohumil Pečinka

KOMENTÁŘ BOHUMILA PEČINKY | Debata, jestli patří do ODS spíše její zakladatel Jan Zahradil, nebo dlouhodobý člen a úspěšný komunální politik Pavel Novotný, je typickým produktem zjednodušených otázek, s nimiž tak ráda operují sociální média. Spisovatel Jaroslav Foglar to v knize Záhada hlavolamu shrnul do geniální zkratky: volíš Losnu, nebo Mažňáka? Když mu jeden z Rychlých šípů odpověděl, že třeba Bahňáka, stal se oprávněně podezřelým, co dělá ve čtvrti Stínadla.  

Ano, sociální sítě, to jsou Stínadla současnosti, kde platí buď, anebo. Pravidla hry zde ovlivňuje staré stalinské heslo: Kdo nejde s námi, jde proti nám. V takovém prostředí se skvěle daří všem moralizátorům, kteří si vždycky najdou ten správný argument pro sestřelení jednoho nebo druhého. Je to taková fešácká totalita, kde se musíte zařadit. Takže: Zahradil, nebo Novotný? Ne, oba dva!

Mnoho facebookových přispěvatelů si demokratickou politickou stranu představuje jako strukturu na úrovni pánských klubů. Jako sdružení, v němž se scházejí „hoši nebo dívky, co spolu mluví,“ něco mezi včelaři a holubáři. Politika je však primárně o obhajobě zájmů konkrétních sociálních skupin. Čím větší politická strana, tím více zájmů musí pod sebou skloubit a sladit rozličné požadavky. Politická strana je zmenšeným světem, jakým je na úrovni vládní koalice více politických stran. Pak samozřejmě existují polodemokratické strany vůdcovského typu, jako je ANO, ale to je jiný příběh.

Přitáhli jsme část společnosti, kterou ostatní roky odháněli, říká šéf Parlamentních listů

sinfin.digital