Pečinka: Opozice chce změnit volby. Nový zákon jí ale k vítězství nepomůže

Bohumil Pečinka

KOMENTÁŘ BOHUMILA PEČINKY | Na poslední pražské demonstraci Milionu chvilek pro demokracii padal ze strany opozičních politiků názor, že volební zákon do Poslanecké sněmovny porušuje zásadu rovnosti, a proto musí být zrušen. Malé strany v čele s KDU-ČSL si s tím dokonce spojovaly naděje na změnu rozložení sil v české politice. Ve skutečnosti je to jen malá zkratka na dlouhé cestě ke změně parlamentní většiny.

Senátní návrh na zrušení některých částí volebního zákona leží už dva roky u Ústavního soudu. Podstatou stížnosti je, že zákon znevýhodňuje menší strany. Příklad: základem volebních obvodů je kraj. Problém je, že v Česku jsou kraje nestejně velké. Jeden má 250 tisíc obyvatel, jiný o milion více. V každém se pak rozdělují nestejné počty poslaneckých křesel. Pro menší strany v malém kraji to znamená, že aby získaly mandát, musí se pro ně vyslovit přes 12 procent voličů. Odtud jejich tvrzení, že hlasy nemají stejnou váhu.

Dalším kritizovaným bodem je omezující klauzule pro předvolební koalice, která se zvyšuje vždy o pět procent pro každou stranu. Čtyři strany by tak musely přeskočit dvacet procent hlasů. Poslední stížností je, že systém přepočtu hlasů na mandáty mírně bonifikuje větší strany.

Půr: Zeman v poselství shazuje své argumenty nepřesností. V čem se plete a v čem nikoliv?

sinfin.digital