Pečinka: Spořádaný úpadek TOP 09

Bohumil Pečinka

KOMENTÁŘ BOHUMILA PEČINKY | Polemiky uvnitř TOP 09 před sobotním celostátním sněmem připomínají atmosféru, jaká byla v roce 1996 v ODA a o pár let později v Unii svobody. Jsme svědky nemilosrdného soupeření dvou křídel (Kalousek–Pospíšil), které protlačují své reprezentanty (Tomáš Czernin–Markéta Pekarová-Adamová) soupeřící o předsednické křeslo. Nakonec jedno z křídel zvítězí, ale co dál?

Historie TOP 09 sahá někdy do roku 2006, kdy tehdejší předseda lidovců, Miroslav Kalousek, byl čunkovským křídlem sesazen z předsednictví. V druhé Topolánkově vládě se nakonec stal ministrem financí, ale to bylo spíš za ODS než za KDU-ČSL, jak často a rád v zákulisí tvrdil tehdejší lidovecký předseda Jiří Čunek. Kalousek se tedy stal jedním z nejvlivnějších ministrů, ale chybělo mu politické zázemí. To neměl ani někdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který se do Topolánkovy vlády dostal jako zástupce Strany zelených. Hledání nového politického přístavu bylo tedy prvním momentem vzniku topky. 

Byly tu i další. Od revoluce platil politický dualismus na pravici. Stručně řečeno, vždycky tu byla velká ODS a pak ještě další menší strany, které přitahovaly spíš městské liberály (ODA, US), i když se deklarovaly jako konzervativní. Mezi těmito dvěma stranami se pak přelévaly hlasy voličů středu a pravice.

Zvažuji kandidaturu. Výborný dal KDU-ČSL hodně a je tu pro ni obrovský prostor, říká Zdechovský

sinfin.digital