Pečinka: Teprve teď se „Chvilkaři“ stávají pro Babiše skutečně nebezpeční

Bohumil Pečinka

KOMENTÁŘ BOHUMILA PEČINKY | Pražské demonstrace spolku Milion chvilek pro demokracii se stávají součástí běžného života. Úterní protestní akce na Václavském náměstí za účasti několika desítek tisíc lidí však byla přece jenom jiná než ty předchozí. Naznačila, kudy vede cesta, jak přivést Andreje Babiše k jednání, nebo ho dokonce porazit.

Doteď sice měli „Chvilkaři“ znatelnou podporu lidí, ale mizernou dramaturgii. Většinou se orientovali na známé tváře, které už třicet let hledají jakákoli pódia, na nichž by si mohly zamudrovat a upevnit svůj mediální obraz. V úterý ovšem byli řečníci odlišní a také hlavní sdělení bylo velmi praktické.

Stručně řečeno, „Chvilkaři“ se opřeli o audit Evropské komise, který poukázal na nepřijatelný střet zájmů Babiše-premiéra a Babiše-podnikatele, který neoprávněně čerpá státní dotace. „Chvilkaři“ přesně pochopili, že z trestněprávního hlediska nejsou „pachateli“ protiprávního vyplácení těchto peněz ministři nebo šéfové fondů, ale jejich podřízení úředníci. Jejich apel na úředníky proto byl jednoznačný: buďte stateční, chovejte se podle zákonů a svého svědomí, nenecháme vás padnout.

Žukov: Psychiatrická péče tu má stigma. Češi často nehledají pomoc, aby nebyli za šílence

sinfin.digital