Pečinka: Zeman rozumí jen síle. Proti jeho puči je třeba provést parlamentní kontrapuč

Bohumil Pečinka

KOMENTÁŘ BOHUMILA PEČINKY | Ve čtvrtek ve 13.30 hodin, po setkání prezidenta republiky Miloše Zemana s předsedou sociální demokracie Janem Hamáčkem a premiérem Andrejem Babišem, byla fakticky uznána vedoucí role Miloše Zemana v ústavním systému Česka. Nikdo tento posun v české politice oficiálně neoznámil, ale z pasivity, s níž předseda ČSSD a hlavně šéf hnutí ANO oznamovali, že prezident se k výměně „ministra kultury definitivně nevyjádřil“ a že i v budoucnu premiér zvolí „řešení bez střetů,“ to bylo více než jasné.

Co je podstatou konfliktu? Jedna vládní strana kvůli prezidentově postoji nemá jak odvolat svého ministra. Navíc se nemůže svých práv dovolat u koaličního partnera, který drží premiérskou funkci.

Ještě začátkem týdne nebylo jasné, kdo všechno stojí za celou rošádou kolem odvolávání ministra kultury a co má být jejím smyslem. Mnozí soudili, že jde o koordinovanou akci dvojice Zeman-Babiš, jak dostat ČSSD z vlády. Dnes už bezpečně víme, že jde o taktickou bitvu Miloše Zemana, kvůli níž český premiér skřípe zubama, protože mu to komplikuje vládnutí a nutí jej balancovat na hranici předčasných voleb, které nechce.

Tajný plán Hradu. Pecina na vnitro, Kohout na ministerstvo zahraničí

sinfin.digital