Pešek: Důchodový systém je časovanou bombou. Všichni vědí, co je špatně, a tak se řešení exportuje do budoucnosti

Reflex.cz

Petr Pešek

REFLEX.CZ | Současný důchodový systém je časovanou bombou, bude do něj přinejmenším třeba nalít víc peněz. A hlavně najít politickou odvahu říct, odkud se vezmou. Neřkuli zvýšit věk odchodu do důchodu. A také by bylo hezké, aby lidé už dříve tušili, jaké zhruba penze se jednou dočkají. Potud je jasno, na většině ze zmíněného panuje shoda. A podobné unisono zní i u toho, jak těžké je s tím něco udělat.

 

Programové prohlášení současné vlády – jakkoliv je ho u každé garnitury třeba brát s rezervou – odvahou ani optimismem nešetří. V pasáži týkající se důchodové reformy se nebojácně praví: „Chceme konkrétní kroky bez zdlouhavých a neplodných diskusí.“ Zatím se ho daří naplnit jen v druhé části a u toho nejspíš i zůstane.

Premiér Andrej Babiš nedávno na rovinu prohlásil: „Nevím, co je důchodová reforma.“ A dovysvětlil, že mu stačí vládou zajišťované zvyšování penzí. A také platů ve veřejné sféře, což přináší do důchodového systému vyšší odvody. Takže taková reforma kruhem. A jeho ministryně financí Alena Schillerová v nedělních Otázkách Václava Moravce s podobnou jistotou ubezpečila, že žádné dramatické změny v důchodovém systému – konkrétně u zvyšování věku odchodu do penze – nehrozí: „Debata je zavřená. Naše vláda řekla, že to nechce. My se k tomu vracet nebudeme.“

Maňák: Chudobu nelze porazit trestáním miliardářů za to, že dále bohatnou

sinfin.digital