Petrášová: Maturita z matematiky musí být povinná. I včelí mozek dokáže počítat

Lenka Petrášová

GLOSA LENKY PETRÁŠOVÉ | Když jeden bochník chleba váží jedno kilo a půl bochníku, kolik váží dva bochníky? Logická hádanka. Jedna z těch, které jsme v páté třídě na matematické škole dostávali každou hodinu několik. Vsadila bych se, že ji nedokáže vypočítat ani leckterý dospělý. Kdo ji neumí vyřešit, nechť raději nečte dál, protože se spolehlivě rozčílí. Ať se to totiž komu líbí nebo ne, maturita z matematiky prostě musí být povinná. A to říkám jako ta, která gymnázium prošla se čtyřkami z tohoto předmětu.

 

Začíná to připomínat ping-pongový zápas. Ano, ne, ano, ne… Ministerstvo školství i vláda totiž už počtvrté v posledních dvanácti letech obrátily a ruší nebo posouvají termín povinné státní maturity z matematiky. Argumenty jsou přitom jako přes kopírák jako před deseti lety, kdy se vše odkládala podruhé a kdy se státní maturity chystaly už přes deset let.

„Nebudeme experimentovat se statisíci studentů v tomto státě, a nejprve se podíváme na kvalitu testů a výuky,“ řekl tehdy předseda sněmovního školského výboru Walter Bartoš (ODS), i když jeho stranická kolegyně, někdejší ministryně Miroslava Kopicová si tu čárku za zavedení státních maturit chtěla připsat. Už proto, že jen do té doby se jejich příprava vyšplhala na miliony korun, jak tehdy informovala média.

Duškov: V Česku je hodně sebevražd, přibývá invalidů. Má to obří dopady, společnost chudne

sinfin.digital