Petrášová: Počítání, jaké škody koronavirus napáchal na našem zdraví, nás teprve čeká

Lenka Petrášová

KOMENTÁŘ LENKY PETRÁŠOVÉ | Nejde jen o nákupy předražených roušek a kouzlení s čísly, koho všeho počítat do zemřelých. Pozornost by se měla věnovat i tomu, co pandemie napáchala u pacientů bez nákazy. Správně na to upozornil exministr zdravotnictví a šéf Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík v rozhovoru pro INFO.cz. Podle něj by se už na podzim kvůli odkládaným vyšetřením mohla projevit v českém zdravotnictví vlna pozdě zjistěných nemocí, zejména těch onkologických. Že nejde o plané obavy a už vůbec ne pouze o nádory, o tom svědčí jistá fakta už teď.  

Příběh sedmdesátileté Marie by za normálních okolností byl obyčejnou lékařskou rutinou výměny kyčelního kloubu u jinak zdravé pacientky. K rehabilitaci po operaci, jež je nutná, aby se kloub uměl správně pohybovat a pacient chodil, však už nedošlo. Stát vyhlásil, že veškeré „zbytné věci“ se omezují, jsme v nouzovém stavu a všechny kapacity je nutné soustředit pro případné nemocné s koronavirem.

Dál je příběh bohužel krátký: došlo k tomu, že operovaná kost se vyosila, laicky řečeno rozčísla pánev a zákrok skončil jako život zachraňující a násobně dražší operací zpět v nemocnici. Pacientka má jisté jen jedno: invalidní vozík a dávky sociální péče.      

Na podzim přijde obří vlna rakoviny. Lidé se bojí chodit do nemocnic, říká Ludvík

sinfin.digital