Petrov: Budoucnost ČT nenabízí světlé zítřky. Bavme se o sloučení s Českým rozhlasem

Vadim Petrov

KOMENTÁŘ VADIMA PETROVA | „Je načase uvažovat o zrušení koncesionářských poplatků. Uvážíme-li, že Česká televize hospodaří s rozpočtem sedmi miliard korun, zatímco konkurenční televize si na sebe musí vydělat samy, pak si myslím, že je to namístě,“ prohlásil prezident Miloš Zeman. A předseda vlády Andrej Babiš se k němu přidal: „Pro důchodce, zdravotně postižené, samoživitelky a další málo majetné skupiny o tom můžeme uvažovat,“ řekli oba ParlamentnímListům.cz.

Výjimky z placení poplatků jsou v zákoně už dnes, a to ze zdravotních i sociálních důvodů. Platit je nemusí například nevidomí, neslyšící nebo lidé, jejichž čistý příjem za uplynulé čtvrtletí je nižší než 2,15násobek životního minima. Není to nic převratného, například ve Velké Británii vláda platí poplatky do rozpočtu BBC za obyvatele starší 75 let, přičemž od roku 2020 bude úleva platit jen pro seniory nad 75 let, kteří mají nízký příjem. Jak by to bylo u nás? Platil by za seniory poplatky stát, jako je to ve Velké Británii, nebo by o to získala Česká televize méně? Řekněme si na rovinu, že by to pro ni bylo likvidační.

Česká televize a její budoucnost je vůbec takový evergreen. O jejím zrušení, podřízení státnímu rozpočtu nebo zprivatizování se čas od času mluví, ale je to spíše kolorit. Problém je, že ČT sama nepřichází s vizí, co dál.

Půr: Proč chce ČT pravidla pro sociální sítě a proč bychom to měli podpořit?

sinfin.digital