Piráty čeká zlomové období. Už brzo uvidíme, zda obstojí. Komentář V. Dostála

Pirátská strana se poprvé ucházela o hlasy voličů v roce 2010. Tehdy ji volilo něco přes padesát tisíc lidí. V mezičase se z ní stal jeden z pilířů české politiky a podle dlouhodobých šetření sociologických agentur se ve sněmovně přetahuje o druhé místo s ODS. Střet s reálnou „velkou“ politikou ale také odhalil, že Piráti mají rezervy a až nadcházející roky ukážou, zda obstojí. Teprve jejich postupné pronikání do exekutivy odhalí, zda se dokáží trvale uhnízdit v české politice. Anebo zda jde o ojedinělý fenomén čerpající pouze ze ztráty důvěry voličů v tradiční politické formace.

Také proto budeme bedlivě sledovat víkendový sněm Pirátů v Táboře, i když se na něm rozhodne jen o čele kandidátky pro volby do Evropského parlamentu. Piráti se ale budou věnovat nejenom tomu.

Jak řekl jejich předseda Ivan Bartoš v obsáhlém rozhovoru pro INFO.CZ, celostátní fórum bude i o hledání strategie pro nadcházející roky. Je skutečně o čem přemýšlet. A to přesto, že za sebou strana má úctyhodné období. Ostatně je tomu něco málo přes rok, co se jí podařilo velkolepě proniknout do Poslanecké sněmovny.

Oproti roku 2010 Piráty předloni na podzim volilo téměř 550 tisíc voličů, což pro ně znamenalo zisk 10,79 procent hlasů. Bartoš a spol. se tak postupem času vyhoupli mezi nejsilnější parlamentní strany. Bez velkých sponzorů, bez oligarchy v čele, bez pomoci zvenčí. Příčin to má několik, jsou vnější i vnitřní povahy. Do soboty se tématu budeme na INFO.CZ ještě obšírně věnovat, teď tedy postačí několik málo vstupních poznámek.

Základní zkušenost? Můžete být mediálně obezřetný, i tak dostanete nafackováno, říká Bartoš

sinfin.digital