Počet jaderných zbraní začne nejspíš po 30 letech opět růst. Co to znamená?

Výzva Vladimira Putina k zásadní modernizaci ruských jaderných zbraní vzbudila ve zbytku světa obavy, že dějiny se opakují a svět se vrací zpět do období Studené války. Ještě větší reakce ovšem vzbudilo vyjádření nastávajícího amerického prezidenta Donalda Trumpa, který v jednom ze svých tweetů vyzval k rozšíření a posílení amerického jaderného arzenálu. 

„Všechny přežijeme a vydržíme déle než ostatní,“ dovysvětlil Trump v následném televizním rozhovoru. Někteří komentáři se ptali, zda se nově zvolený prezident zbláznil, nebo se chce skutečně pustit do závodů v jaderném zbrojení. S odstupem několika dní je zřejmé, že se nezbláznil. Jeho slova totiž zazněla krátce po setkání s některými generály. Není pochyb, že by je nevyřkl, pokud by se takové setkání neuskutečnilo.

Trumpovo vyjádření je totiž zcela v souladu s dlouhodobou politikou Spojených států týkající se jaderných zbraní, přestože jeho forma není šťastná. Nástupce Baracka Obamy každopádně použil ve spojení s jaderným arzenálem slovo „rozšířit“. To nemusí znamenat nic jiného, než odhodlání pokračovat v plánu započatém předchozí administrativou.

Studená válka II. Rusko opět buduje jaderný vlak

sinfin.digital