Policie zastrašuje novináře, opravdu vám to přijde v pořádku? Komentář Karla Steigerwalda

Karel Steigerwald

Pořád se chlácholíte, toto u nás není možné, nešiřte prý paniku, máme demokracii, nestrašte nás, nic se přeci neděje. Tak tedy poslední případ: Generální inspekce policejních sborů, která je řízena premiérem bez důvěry, vyšetřuje Slonkovou, Kroupu a Kmentu ve věci informací, které v poslední době ti tři zveřejňovali o Babišovi. Nevyšetřuje ale obsah těch informací, jsou-li pravdivé, nýbrž vyšetřuje, kde dotyční ty informace vzali a odkud unikly. Informace jsou, jak jinak, pro Babiše nepříznivé.

Jak to chodí v demokracii? Vyšetřovat by policie měla, když už, jestli jednání politika porušilo zákon a proč je či není třeba politika vyšetřovat. Pokud se politik cítí informacemi poškozen, obrací se na soud a podává na novináře žalobu. U soudu se předkládají důkazy, mluví svědci, hledá se, jak to bylo. Soudce pak vydá rozsudek. Komu se to nelíbí, může se odvolat. A tak dále…

Jak to je v případě Kmenty, Slonkové a Kroupy? Policie vyšetřuje, kde vzali své informace. Chce, aby novináři své informátory udali a mohla se udělat proti nim opatření, aby už žádné informace na veřejnost nepronikly. A nejen to, policie chce, aby se novináři polekali a příště už informace, které jsou politikům nepříjemné, sami ani nevyhledávali, aby se proti nim nemusela také dělat opatření. Pikantní je, že informace, o které se policie zajímala, se týkají právě premiéra, který tu policii (GIBS) řídí a který je kvůli (nejen) těm informacím jinou policií dozorem státního zástupce trestně stíhaný.

Babiše to mohlo zničit, boj o policii pokračuje. Ve hře je brutální varianta, říká Petr Holec

sinfin.digital