Pospíšil si chystá útěk z Prahy. TOP 09 i metropoli to bude bolet. Komentář Petra Holce

Petr Holec

Bylo jen otázkou času, kdy šéf TOP 09 a její kandidát na pražského primátora Jiří Pospíšil znovu začne být starým dobrým Jiřím Pospíšilem. Tedy politikem, který tak moc netouží po vysoké politické funkci, až se jí prostě nemůže vzdát. Takže teď v povolebních rozhovorech už zase opakuje, že netrvá na funkci pražského primátora, současně ale chce být pražským primátorem. Mluví jako správný právník. Takhle ale TOP 09 určitě nezachrání.

Přitom právě záchrana TOP 09 je to jediné, o co někdejší politická raketa Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga hraje. Zapomeňte na Prahu. A nenechte se mýlit ani čtvrtým místem Spojených sil pro Prahu, jejichž volebním lídrem šéf TOP 09 byl. Právě jeho partaj utržila v komunálních volbách asi největší fiasko, když téměř ztratila i Prahu, svou jedinou volební baštu. Ještě v roce 2010 tu vyhrála, teď ale musela do voleb jít se STAN a lidovci, aby i v téhle trojkoalici „malých“ sebrala 16 procent hlasů.

A mimochodem: víc hlasů než Pospíšil ve volbách dostala třeba i volební lídryně STAN Hana Marvanová, jež je politicky několik let „mrtvá“. Právě s ní se Pospíšil před volbami pral o post lídra kandidátky a nakonec ji těsně přepral jen papírovou silou: TOP 09 i STAN sice ve sněmovně společně přebývají kdesi kolem kritické pětiprocentní hranice smrti, v hlavním městě se ale TOP 09 stále mohla cítit silnější než třeba v Suché Lozi, osobní baště šéfa STAN Petra Gazdíka. Po volbách je vše jinak.

Konec kutilů v Česku? EU má spadeno na flexibilní pracovní úvazky. Komentář Martiny Dlabajové

sinfin.digital