Poučení z koronaviru? Omezit závislost na Číně, přestat šílet z uhlíku a obnovit svobodu

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Jak civilizace přežívají globální krize? Musejí co nejméně záviset na vstupech zvenčí, být hospodářsky silné a pevné v hodnotách, z nichž se zrodily. Platí to od starověku a bude to platit i pro nás. Koronavirus buď ohlašuje zvonění umíráčku, nebo nám přináší novou naději – to pokud se poučíme, potvrdíme hodnoty Západu, zavrhneme uhlíkové náboženství a zbavíme se nezdravě vysoké závislosti na Číně.

Koronavirová krize nám tvrdě ukázala, jak moc jsme přívěskem Číny. Propad výroby v Říši středu věští globální ekonomickou krizi. Tato manufaktura světa je také jedinou zemí, kde dnes lze nakoupit potřebný zdravotnický materiál a ve frontě tu na něj stojí celý svět. Čínské rázné a totalitní metody boje s epidemií imponují čím dál většímu počtu vyděšených zápaďanů, včetně některých lékařských kapacit. Může být hůř – když takto budeme pokračovat a čínský model bude globální standard. Nebo také lépe – když se vrátíme k vlastním kořenům.

Made in China, nebo Pax Occidentalis?

Čína chrlí do světa obrovské množství zboží. Pokud rovnou nevlastní klíčové technologie, jsou na ní západní firmy závislé alespoň proto, že tu vyrábějí své produkty. Čínští komunisté expandují po světě a skupují ložiska běžných i strategických surovin, navíc se v této zemi nacházejí největší světové zásoby kovů vzácných zemin nutných pro výrobu elektroniky. Vinou neprozíravosti západních firem, jež s Číňany spolupracují, se režim zmocnil jejich hi-tech patentů. Bez čínských dodávek by Západu chyběly i látky pro výrobu léků.

Hospodářská krize kvůli koronaviru je jistá. O příjmy přijdou statisíce Čechů, říká Skuhrovec

sinfin.digital