Předpověď 2020: Trump zase prezidentem, hejtman pro ODS, svobodné Bělorusko

Předpovídat dění na jeden rok dopředu je v každé redakci nepříliš oblíbená disciplína. Pro čtenáře poskytuje nicméně nezanedbatelnou výhodu, že mohou v následujícím roce autora za každý omyl kamenovat. Tady je tedy moje předpověď, chystejte si kameny.

1)     USA neuzavřou komplexní obchodní dohodu s Čínou. Přestože se na první pohled vztahy mezi oběma mocnostmi uklidnily, jde s největší pravděpodobností jen o dočasnou situaci. V polovině ledna se koná podpis „malé“ obchodní dohody, která odvrátila zavedení dalších cel ve vleklé obchodní válce. Problémy, jimž vyjednavači čelí, jsou ovšem masivní. Je daleko více pravděpodobné, že jsme svědky startu studené války, která může trvat desítky let. Americký prezident Donald Trump bude chtít dohody dosáhnout před podzimními prezidentskými volbami, ale nezdá se, že by Číňané kamkoliv spěchali. Výpadky na americkém trhu se snaží vykrýt ve zbytku světa i za cenu masivních dotací. To je mimo jiné velmi špatná zpráva pro Evropu.

2)     Donald Trump se na podzim opět stane prezidentem a dohodu s Čínou k tomu ani nebude potřebovat. Zdá se, že americká ekonomika se ve 2020 vyhne recesi, což se mnoha ekonomům ještě nedávno zdálo nemožné. Trumpovo heslo „Keep America Great“ tak bude fungovat. K vítězství mu ovšem zásadně pomůže neschopnost demokratického tábora, který není schopen vygenerovat jedinou normální osobnost. Na spasitele v podobě bývalého newyorského starosty Michaela Bloomberga zapomeňte. Nedávný průzkum mu mezi demokratickými voliči přisoudil čtyřprocentní podporu. Pokud by demokraté poslouchali rady Baracka Obamy a přestali reflektovat progresivistické křídlo strany, mají ještě šanci. Ze současných možných kandidátů však nikdo Trumpa neporazí.

Půr: Klíčový moment pro Česko 2019? Babišova návštěva u Trumpa změnila směřování země

sinfin.digital