Příběh alibismu a rezignace. Ludvík půjde jako společný kandidát ČSSD a ANO hlavou proti zdi

KOMENTÁŘ VRATISLAVA DOSTÁLA | Sociální demokraté se na Praze 5 domlouvají na společném postupu s hnutím ANO před volbami do Senátu. O hlasy by se zde měl na společné kandidátce ucházet exministr zdravotnictví a současný ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík. ČSSD se tak dopracovala od principiální kritiky všeho, co ztělesňuje Andrej Babiš a jeho hnutí, k nanejvýš pragmatickému pokusu postupovat s hegemonem české politiky v jednom bloku. A přestože podle serveru Lidovky.cz ČSSD o totožném manévru uvažuje také na Vysočině, je na to, abychom hovořili o nějakém viditelnějším trendu, ještě příliš brzo.

ČSSD se dlouhodobě – pokud jde o předvolební preference – pohybuje na sestupné trajektorii a předvolební aliance s hnutím ANO v konkrétním obvodu je tak třeba číst především jako jeden z mnoha experimentů, jak příští rok na podzim v senátních volbách uspět. Není od věci si v té souvislosti uvědomit, že volby do horní komory mají mnohá specifika. Jsou tzv. druhého řádu a chodí k nim málo lidí, většinou ti speciálně motivovaní. Je to navíc volba dvoukolová, takže uspějí jen kandidáti se schopností oslovit i voliče jiných stran. 

Máme před sebou konkrétní příklad, na němž lze ilustrovat bezradnost toho času nejsilnější levicové strany v zemi. Ještě před několika lety ČSSD principiálně odmítala mít cokoli společného s trestně stíhaným politikem ve vládě, dneska jí to nejen že nevadí, dokonce chce voliče oslovit s Babišem v zádech.

Den B: „Borisovi“ konzervativci otevřeli cestu k brexitu, Corbyn odchází zcela poražen

sinfin.digital