Proč Babiše za ty dluhopisy nestíhají? Komentář Jiřího X. Doležala

Jiří X.

Podařilo se nám zmapovat případ, který připomíná kauzu dluhopisů Andreje Babiše. Trik se zaokrouhlováním už před čtyřmi roky vzbudil pozornost policie. Úřady takové triky považovaly za podvod.

Andrej Babiš nezdanil díky umné spekulaci na díru v zákoně výnosy z dluhopisů Agrofertu, a jsem si naprosto jist, že tak učinil plně v souladu s platným zákonem o dluhopisech. Že formálně byla litera - výslovné znění - zákona - dodržena. Ovšem duch zákona byl, pokud mohu použít dnes módní slovo, ojebán. A stejně tak byla ojebána státní kasa na daních.

Je zajímavé, že velmi podobný čin - spekulace na zaokrouhlení - byl v minulosti úřady ohodnocen jako podvod. V roce 2013 si nejmenovaný hodonínský ajťák všiml, že v jedné nejmenované bance zaokrouhlují při převodu měn haléřové položky směrem nahoru. Že když si na euroúčet pošlete 13 haléřů v korunách, tak vám je banka připíše zaokrouhlené nahoru na jeden eurocent, to jest asi pětadvacet haléřů. Ajťák si sestavil program na obsluhu internetového bankovnictví a posílal si z korunového na euroúčet sedmnáct haléřů. Plateb zrealizoval 170 000 - zadával je koneckonců robot - a než si ho banka všimla a poslala na něj policii, takto „vydělal“ asi patnáct tisíc. Jak to s ním dopadlo?

Babiš obtížně shání osobnosti do voleb, podnikatelé odmítají kandidaturu kvůli lex Babiš

sinfin.digital