Půr: Čaputovou už nejspíš nic nezastaví, Šefčovič by přesto byl lepší prezident

Výhra Zuzany Čaputové v prvním kole prezidentských voleb je natolik přesvědčivá, že nelze příliš pochybovat o jejím celkovém vítězství. Bude to ovšem vítězství kandidáta, o němž mnoho nevíme a vítězství kandidáta, který bude tak trochu kopírovat osobnost Andreje Kisky. Tedy prezidenta, který se těší větší popularitě v Česku než na Slovensku. Pro nás je to jistě potěšitelné, ale pro jednotu Slovenska, která trpí skandály ve vrcholné politice, to zase tak dobrá zpráva není.

Při pohledu z Česka by se mohlo zdát, že Kiska je osvícený prezident, jehož popularita je neochvějná. Tento pohled ovšem vychází z neznalosti věci, kterou Češi vůči Slovákům trpí dlouhodobě. Při posledním dostupném průzkumu se ukázalo, že setrvání Kisky v politice podporuje pouze 35 procent Slováků, zatímco jeho odchod žádá 60 procent obyvatel.

Čaputovou by mohl potkat stejný osud, protože je volbou protestu. Protestu proti dlouholeté dominanci strany Smer, kterou smetla vražda novináře Jána Kuciaka. Žádný podobný protest však nemá dlouhého trvání. V současnosti prakticky nevíme, kdo je Zuzana Čaputová, víme jen, že má masivní marketingovou sílu a kampaň vede nejen na Slovensku, ale i v Česku. V podstatě nevíme, kdo za ní stojí, ještě nedávno nechtěla prozradit ani identitu svého přítele.

Slováci poslali do druhého kola Čaputovou a Šefčoviče. Kontroverzní soudce prezidentem nebude

sinfin.digital