Půr: Kde končí úcta progresivistů k lidskému životu? Rozšíření potratů v USA je varováním

Když newyorský guvernér Andrew Cuomo minulý měsíc podepisoval rozšíření legálních potratů, progresivistické křídlo amerických demokratů jej mělo za hrdinu. Stejně tak feministické aktivistky v celých Spojených státech. Odpůrci potratů varovali, že nový zákon bude v podstatě znamenat, že pokud zabijete dítě v děloze matky během celého těhotenství, nic se vám nemůže stát. Trvalo jen několik málo týdnů, než došlo na jejich slova.

Podle deníku The New York Times státní zástupce pro newyorskou část Queens Richard A. Brown zrušil jedno z obvinění osmačtyřicetiletého Anthony Hobsona, který ubodal svoji přítelkyni ve 14. týdnu těhotenství. Hobson Jennifer Irigoyenovou vytáhl za vlasy z bytu ve třetím patře na schodiště, kde jí zasadil rány nožem. Zraněním v nemocnici podlehla nejen žena, ale i její nenarozené dítě. Hobson byl následně obviněn z vraždy a z násilného přerušení těhotenství, přičemž právě toto obvinění s poukazem na nový zákon státní zástupce stáhl.

Není to patrně poslední případ, který skončí podobně. Pokud by matka útok přežila, je klidně možné, že by útočník odešel zcela bez trestu. Na vině je přitom široká definice potratového práva, které si vydupali nejen aktivisté, ale i progresivistické křídlo demokratů. Podle nového zákona je možné ve státě New York beztrestně usmrtit dítě do 24. týdne těhotenství. V Česku, které je evropskou „potratovou velmocí“, je to možné do 12. týdne. Je to přitom 24. týden, který je považován za hranici, od níž je plod životaschopný.

Ještě větší debatu vyvolává skutečnost, že potrat je podle nového zákona umožněn prakticky kdykoliv během těhotenství, přičemž po 24. týdnu je to možné jen ze zdravotních důvodů. V Česku se tak může stát, když není dítě životaschopné, nebo ohrožuje matku na životě. Newyorská definice zdravotních důvodů je ovšem mnohem širší a skládá se z několika faktorů, mezi něž patří i faktory emotivní, psychologické, rodinné či věkové.

Podobný vývoj se odehrává i ve Virginii, kde demokraté rovněž prosadili rozšíření potratového práva. Pokud chce žena potrat na začátku třetího trimestru, její stav už nemusí posuzovat tři doktoři, ale pouze jeden. Při rozhodování se nebere v potaz jen fyzický stav matky, ale i psychický. Není přitom pochyb, že podobně mohou do budoucna postupovat i další státy, které ovládají američtí demokraté. Je to také téma, které může být jedním z ústředních v prezidentských volbách v roce 2020.

sinfin.digital