Půr: Milí poslanci, kašlete na nepodstatnou Fridrichovou a nesnažte se rozvrátit ČTK

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | V ČTK jsem strávil deset let života. Deset let, jimž jsem vděčný za mnoho, především za celou svou kariéru. Pokud za sebou má nějaký novinář něco podobného, už navždy rozděluje žurnalisty na to, co zpravodajskou agenturou prošli, a na ty, co neprošli. Pokud jste prošli a uspěli, osvojili jste si dril, který by se hodil mnoha vašim kolegům, dokážete psát rychleji a dokážete se dívat na věci s větším nadhledem a odstupem.

Jména „četkařů“ pravděpodobně vůbec neznáte, ale jejich práci vidíte všude. V novinách, televizi, slyšíte jí v rozhlase. Žádní jiní novináři nemají v Česku takovou moc, jakou mají ti z ČTK. Možná znáte redaktory České televize, ale vězte, že podkladem jejich reportáží jsou mnohdy zprávy zmíněné agentury. Stejně je tomu i u Českého rozhlasu a celé řady dalších soukromých médií. Proto je třeba všechny „četkaře“ chránit. Nastavují určitou úroveň celého tuzemského mediálního trhu a vězte, že ta úroveň není vůbec špatná. Agentura je už několik let v zisku a nedostává od státu ani korunu.

Pokud budete premiér nebo prezident a budete chtít „ohnout“ veřejné mínění, je pro vás ovládnutí ČTK nezbytností. Automatismus a důvěra editorů ve většině dalších médií je taková, že nebudou zkoumat, kdo agenturní zprávu psal a proč. Prostě jí vydají. Neexistuje efektivnější nástroj, jak šířit informace, které vám maximálně vyhovují. Nemusíte chodit do televize, do rozhlasu, do novin, ČTK vám bude pro většinu případů stačit. Od této situace jsme zatím daleko, ale zdá se, že bychom k ní mohli mít velmi výrazně nakročeno.

Google na novinářích jen loni vydělal víc než 100 miliard korun

sinfin.digital