Půr: Odkládat daně kvůli koronaviru nestačí. Česko si může dovolit pořádnou injekci

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Nadávat na politiku či politiky je oblíbenou disciplínou asi v každém státě. Existuje přesto jedna oblast, kde můžeme být na Česko za posledních 30 let hrdí a všechny minulé vlády na tom mají svoji zásluhu. Česko je jednou z nejméně zadlužených zemí Evropy a v době koronaviru nám tato skutečnost značně rozvazuje ruce. Proto je zklamání, že se zatím vláda zabývá především odkladem odevzdání daňového přiznání a odpuštěním některých pokut.

Připomíná to trochu situaci během hospodářské krize, kdy se Česko vydalo cestou škrtů namísto ekonomických stimulů. Dosud je to tehdejšímu ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi vyčítáno. On se ovšem nacházel v situaci, kdy nebylo úplně zřejmé, co bude fungovat. My nyní víme, že masivní injekce má v těžkých časech smysl a není důvod ji odkládat.

Ekonomka Helena Horská na svém twitteru upozornila, že Německo chce zasažené firmy podpořit úvěry v hodnotě 550 miliard eur, tedy ekvivalentem 14 procent ročního HDP. Chystá i čtyřleté investice ve výši třech miliard eur a finanční pomoc na udržení zaměstnanosti. „Odpuštění daňových pokut a úvěry 600 milionů korun, to je 0,01 procenta HDP. Ostuda!“ píše Horská.

sinfin.digital