Půr: Příměří jen na oko? Číňané už nejsou „měnový manipulátor“, nemusí to ale nic znamenat

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Spojené státy přestaly Čínu označovat za „měnového manipulátora“. Rozhodnutí, které bylo symbolem obchodní války, předchází uzavření první fáze dohody, která má napjaté vztahy mezi oběma mocnostmi uklidnit. To, co americký prezident Donald Trump označuje za historický „deal“, ovšem může být jen dočasný klid zbraní. Z historie takových příkladů ostatně známe několik.

Co se týče konkrétního obsahu dohody, panují zvěsti, že se celý na veřejnost nedostane. USA už nicméně přislíbily, že neuvalí 15procentní clo na čínské zboží v hodnotě 160 miliard dolarů, což se mělo stát v polovině prosince loňského roku. Trump rovněž uvedl, že jeho vláda sníží na polovinu clo, které uvalila na zboží v hodnotě 120 miliard dolarů. Číňané na oplátku souhlasili s tím, že v následujících dvou letech zvýší nákup amerického zboží o 200 miliard dolarů. Přestože ústupky obou stran vypadají na první pohled skutečně přesvědčivě, je třeba brát v úvahu opatření, která zůstávají nadále v platnosti.

Jde zejména o 25procentní clo na zboží v hodnotě 250 miliard dolarů a stejně tak o cla, které v odvetě uvalil Peking. Z dohody, která je nazývána „Fáze I“ a z nadále platných opatření, je nicméně zřejmé, že současná obchodní válka nemá vítěze. „Nepodařilo se splnit cíle, které si Washington vytyčil. Zejména pak návrat pracovních míst ve výrobním segmentu do USA a narovnání schodku obchodní bilance,“ píše na webu Foreign Affairs honkongský podnikatel a CEO společnosti PAG Wej-ťien Šan.

Česku hrozí, že přijde o unikátní jadernou technologii

sinfin.digital