Půr: Proč rezignoval šéf ČTÚ a proč se brzy ukáže, že má pravdu? Spletitý příběh aukce 5G

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Šéf Českého telekomunikačního úřadu Jaromír Novák před pondělním zasedáním vlády rezignoval. Na první pohled jde jen o další personální změnu, na pohled druhý je to ztráta, kterou půjde jen těžko nahradit. Jeho současní i bývalí spolupracovníci se shodují, že jde o skutečného profesionála a jednoho z „nejčistších úředníků“ v rámci státní správy. Sám odcházející šéf ČTÚ tvrdí, že odstoupil kvůli změnám, které v nadcházející aukci 5G kmitočtů požadovalo ministerstvo průmyslu a obchodu. Při znalosti pozadí jde o naprosto logický krok. Pro jeho pochopení je ale třeba nahlédnout hlouběji do minulosti.

Vláda Andreje Babiše dlouhodobě tvrdí, že do Česka přivede čtvrtého mobilního operátora, který srazí ceny mobilního připojení k internetu. K tomu měla přispět aukce kmitočtů, která se měla uskutečnit už v minulém roce, ale nakonec se tak nestalo. V zákulisí se dlouho „šuškalo“, že nejvážnějším uchazečem o čtvrtého operátora je Sazka miliardáře Karla Komárka. Ta se také zapojila do připomínkového řízení k aukci a velmi podobné připomínky poslalo i ministerstvo průmyslu a obchodu. ČTÚ ovšem drtivou většinu připomínek odmítl.

V podstatě ve stejné době parlament schvaluje zdanění loterií, které zasáhne právě Komárkovu Sazku a miliardář následně stahuje inzerci z Babišova vydavatelství MAFRA. Na první pohled se nabízí, že existuje vztah mezi čtvrtým mobilním operátorem a zdaněním loterií, ovšem důkaz pro něco takového dodnes neexistuje a nikdy pravděpodobně existovat nebude. Každopádně ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) aukci na podzim odložil a příchod čtvrtého operátora je tak zatraceně daleko, pokud k němu vůbec někdy dojde.

Íránu se nedá věřit, ale nepodceňujme ho. Jeho kroky jsou velmi promyšlené, říká Hybášková

sinfin.digital