Půr: Proč stojí za to jít cestou chytré karantény

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Veřejností zmítá debata, zda bychom měli takzvaně promořovat populaci, nebo se spíše vydat cestou chytré karantény. Nejsem epidemiolog, abych mohl celou záležitost posoudit expertně, ale existuje několik pohledů, které podle mě nezaznívají a bylo by dobré si je občas připomenout. Vycházím přitom z předpokladu, že reakce státu byla na počátku krize správná, jak naznačují statistiky. 

V současné debatě se objevuje často názor, že chytrá karanténa nefunguje a víceméně je to projekt odsouzený k zániku. Nemyslím si to, přestože dokážu některé výhrady pochopit. Obrnil bych se však spíše trpělivostí, níže si můžete přečíst proč.

1) Chytrá karanténa je projekt, který nemá v českém měřítku obdoby. Soukromý sektor se spojil se státem a vyvinul skutečně masivní technologický základ, který má posloužit cílům, jichž se vláda snaží dosáhnout. Nikdy se nic podobného nestalo a jen tento samotný fakt považuji za nesmírně pozitivní.

2) Na projektu spolupracuje ministerstvo zdravotnictví s vnitrem, obranou, armádou a hygienou. Do celého procesu ještě vstupují operátoři a hromada technologií. Dokážete si představit, jak by se podobný projekt dlouho připravoval? Určitě ne pár týdnů, ale téměř s jistotou několik let.

sinfin.digital