Půr: Trump hraje s Čínou předvolební vabank, nám nezbývá než se modlit a doufat

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Americké ministerstvo financí v pondělí označilo Čínu za měnového manipulátora. To vrcholní představitelé USA udělali naposledy v roce 1994 a je to jen další důkaz, že obchodní válka s Čínou se dostává do kritické fáze. Nesmíme ani zapomenout, že Číňané aktuálně zakázali dovoz zemědělských výrobků ze Spojených států, jak jsme před časem předvídali. Každopádně v současnosti neexistuje důležitější světová událost, která zásadně ovlivní globální dění a bude mít citelné dopady i na nejbližší budoucnost Česka.

Poslední vývoj by měl být varování. Čínský juan se propadl na nejnižší úroveň za posledních 11 let, za což si Čína vysloužila označení „měnový manipulátor“. V praxi se tamní vývoz dostal do výhody a obrovské deficity ve vzájemném obchodu s asijskou velmocí, které se americký prezident Donald Trump snaží vymýtit, naopak ještě vzrostou. V reakci na poslední dění padaly takřka všechny trhy a dá se čekat, že tato situace může ještě pár dní pokračovat. Rostou naopak ceny zlata, což ukazuje na to, že investoři přesouvají peníze do bezpečí. Existuje tak hned několik ukazatelů, u nichž není divu, že vyvolávají neklid. Nejenom obchodní, ale i politický.

Jak jsme již upozorňovali, Trump se nepochybně snaží Čínu přibrzdit v rozletu, aby nemohla ohrozit dominanci Spojených států. A to nejenom na obchodním poli. Otázkou zůstává, zda kroky, které činí, činí dobře. Dokážu si představit, že jeho boj s Čínou může vyvolávat sympatie i u jeho odpůrců, ale současný vývoj nám příliš optimismu nedává. Označení „měnový manipulátor“ americká vláda použila na základě zákona starého 30 let a může díky tomu přijmout celou řadu dalších odvetných opatření. Do celé věci se Trumpova administrativa snaží zatáhnout i Mezinárodní měnový fond, když jej vyzývá k akci proti Číně. Je to ovšem MMF, jenž před třemi týdny dospěl k názoru, že kurz juanu odpovídá stavu čínské ekonomiky a naopak dolar je nadhodnocený o 12 procent.

Tajnosti okolo Jourové. Babiš má s eurokomisařkou plány, jde o vysoké křeslo v Komisi

sinfin.digital