Půr: V zajetí štěkajících psů. Hádáme se o prkotiny, zatímco Němci dělají byznys

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Minulý týden jsme na INFO.CZ uveřejnili rozhovor s viceprezidentem Hospodářské komory Bořivojem Minářem, který ostře kritizuje skutečnost, že Česko v podstatě opustilo ruský trh. A na jeho místo nastoupili Němci. Dnes Angela Merkelová podle deníku Handelsblatt pustila čínskou společnost Huawei do tendrů na výstavbu sítě 5G. V Česku se slovo „Huawei“ skoro bojíme vyslovit. Je to ovšem očekávaný vývoj a dlouhodobě jsme jej předvídali. Fascinující je, jak nám obě události nastavují velmi nelichotivou tvář.

Je to jen pár dnů, co jsme se navzájem „pořezali“ kvůli partnerství Home Creditu s Univerzitou Karlovou. Praha pro změnu vypověděla smlouvu s partnerským Pekingem a boj proti ruským trollům v podání takzvaných elfů na sociálních sítích nepolevuje. Měsíc co měsíc si můžete ostatně přečíst jejich hlášení plné lidí (často i novinářů), kteří se nově stali agenty buď Číny, nebo Ruska. Vedeme zkrátka „důležité“ bitvy, v nichž se tváříme, že jde o budoucnost národa. Média ochotně asistují a hlasy několika štěkajících psů zesilují ve stylu, kdo nejde s námi, jde proti nám.

A co v posledních měsících udělal náš největší obchodní partner? Německá vláda postupně přesvědčila Evropu, že plynovod Nord Stream 2, který přivede ropu z Ruska, které je v Česku div ne ztělesněné zlo, je skvělý způsob, jak bojovat s klimatickou změnou. Německý Mercedes otevřel továrnu v Rusku za účasti ministrů obou zemí a prezidenta Vladimira Putina. A německá kancléřka Angela Merkelová začátkem září navštívila Čínu s početnou podnikatelskou delegací.

Zeman po nemocnici hledá náhradníky. Asi skončí dřív, Babiš by dnes vyhrál, říká Pečinka

sinfin.digital