Půr: Vláda by si měla rychle uvědomit, že z krize se neprošetří. Ztrácíme cenný čas

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Ministryně financí Alena Schillerová představila v neděli další daňová opatření, která mají zmírnit dopad krize. Podnikatelé se tak mimo jiné dozvěděli, že nebudou muset platit zálohu na daně ve 2. čtvrtletí letošního roku. „Stát by tím dal najevo svou naprostou solidaritu s podnikatelským sektorem,“ píše ministryně na twitteru. Další opatření jsou pozastavení EET nebo odklad podání přiznání k dani z nabyté nemovitosti.

Nepochybuji, že Česko pandemii zvládne, ale když vidím podobná opatření, mám zásadní obavu, že nezvládne následující hospodářskou krizi. Společnost Deloitte před několika dny vydala odhad, že ekonomika propadne letos o deset procent. Jen pro srovnání, v roce 2009 se HDP Česka propadlo o 4,9 procenta. Rozpočtový schodek se tehdy vyšplhal na téměř 200 miliard korun. A to tehdejší vládu Mirka Topolánka rozhodně nemůžeme vinit, že by peníze vyhazovala oknem. Když teď vláda odhaduje schodek na 200 miliard korun, tak si můžete být jistí, že máloco je vzdálenější realitě.

Samozřejmě dnes nevíme, o kolik se ekonomika skutečně propadne, ale platí, že odhad Deloitte může být ještě poměrně optimistický. Například Goldman Sachs odhaduje propad amerického HDP ve 2. čtvrtletí letošního roku až o čtvrtinu. My jsme otevřená exportní ekonomika a není důvod si myslet, že se nám povede líp než ostatním. Nevedlo se nám tak ani při poslední krizi.

Hindls: Nebojovat tvrdě proti chorobě, abychom neublížili hospodářství, je ekonomický nesmysl

sinfin.digital