Půr: Vláda se ohání národní suverenitou. Když ji může projevit, neudělá nic

GLOSA MICHALA PŮRA | Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček si podle Hospodářských novin ruskému velvyslancovi Alexandru Zmejevskému postěžoval, že se Čechům vůbec nelíbí unijní sankce proti Rusku. Údajně poškozují český byznys a „čím dříve nebudou, tím lépe,“ míní ministr. Havlíček se později ohradil proti znění titulku a uvedl, že jeho vyjádření bylo jen jakýmsi „povzdechnutím“ nad stavem věcí.

Opět tu tedy máme známou situaci, kdy se stavíme do role oběti, které „zlá Evropská unie“ něco „vnutila“. A my s tím prý nic nezmůžeme. Je ale třeba připomenout si několik věcí, abychom dostali celkový obrázek. Za prvé Česko pro sankce proti Rusku opakovaně hlasovalo a vždy hlasovalo i pro jejich prodloužení, což byl samozřejmě proces, do nějž vstupuje i ministerstvo průmyslu a obchodu.

Za druhé je třeba upozornit, že zrušení sankcí je z hlediska praktické politiky mimořádně jednoduchý úkon, jelikož je k jejich prodloužení třeba jednomyslné rozhodnutí členských států EU a hlasuje se o tom pravidelně (naposledy minulý týden). Není nic jednoduššího než se postavit proti a sankce přestanou existovat.

sinfin.digital